Celem projektu jest propagowanie tradycji przygotowania pasztetów oraz  utrwalanie wiedzy o produktach regionalnych, przepisach i recepturach  przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a także promocja zdrowego  żywienia w tradycyjnej kuchni południowej Wielkopolski. Podczas wizyty zaprezentowano historię festiwalu pasztetników i pokazano działalność OLGD. Uczniowie zostali zachęceni do wystartowania w konkursie na najlepszy pasztet podczas tegorocznego festiwalu.
Uczniowie ze swoim opiekunem opowiedzieli o swoim ciekawym projekcie, w ramach którego utworzyli stronę internetową na platformie edukacyjnej, wzięli udział w warsztatach kulinarnych w dworku „Pod Sową Celinką", gdzie przygotowywali pasztety, przeprowadzili wywiad z ks. kanonikiem Tomaszem Derezińskim - zdobywcą II miejsca w konkursie pasztetników 2013 roku oraz uczestniczyli w warsztatach z chemii o podstawowych składnikach chemicznych żywności. 







 
                 
                 
                 
                 
                 
                