W dniach 26-27 września  odbył się kolejny już Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Prezentujemy listę laureatów. 
Ostrzeszów, 26 września 2009 r.
PROTOKÓŁ Z OCENY
ZGŁOSZONYCH NA KONKURS PASZTETÓW I POTRAW Z GĘSI 
NA IV OGÓLNOPOLSKIM FESTIWALU PASZTETNIKÓW I POTRAW Z GĘSI.
W dniu 26 września 2009 r. w godz. 1300 – 1600 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi na IV Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników – Ostrzeszów 2009.
Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:
 
| Lp. | Imię i Nazwisko | Instytucja | 
| 1 | prof. dr hab. Włodzimierz Dolata | Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 2 | dr Jerzy Mróz | Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 3 | mgr inż. Andrzej Bobrowski | Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu | 
| 4 | dr Grzegorz Russak | Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego | 
| 5 | Witold Wróbel | Prezes Stowarzyszenia Rozwoju Rolnictwa | 
| 6 | Mirosława Rzepecka 
 | Kustosz Muzeum Regionalnego | 
| 7 | Romana Chojnacka | Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 8 | Jolanta Przytuła | Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 9 | Celina Helbik | Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Warszawie | 
| 10 | prof. dr Ewa Łukaszewicz 
 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | 
| 11 | Maksencja Bestry | Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu | 
| 12 | Jacek Marcinkowski | Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Poznaniu | 
| 13 | Aleksandra Suwlińska Katulska | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 
 | 
Stwierdzono, że łącznie na konkurs zgłoszono produkty w ilości:
Pasztety - 29 
Potrawy z gęsi - 10
Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na:
- przedsiębiorstwa i firmy branży mięsne
- koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne,
- szkoły,
- osoby indywidualne.
Wyniki tegorocznego konkursu przedstawiają się następująco:
| IV OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL PASZTETNIKÓW, Ostrzeszów, 26 - 27 września 2009 | ||||
| KONKURS | 
 | 
 | ||
| PASZTETY PIECZONE | 
 | |||
| 
 | 
 | 
 | grupa 1 - PRZEDSIĘBIORSTWA I FIRMY BRANŻY MIĘSNEJ | |
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 10 | Restauracja POD PRETEKSTEM, Poznań | pasztet drobiowo-cielęcy | 
| 2 | 2 | 18 | DROP SA, Ostrzeszów | pasztet z dodatkiem wątróbek gęsich | 
| 3 | 3 | 14 | Restauracja WZ, Poznań | pasztet jagnięcy ze świeżym tymiankiem i półgęskiem wędzonym | 
| 
 | 
 | 
 
 
 
 | 
 | |
| 
 | 
 | 
 | grupa 2 - KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH I GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE | |
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 49 | Koło Gospodyń Wiejskich, | pasztet grzybowy | 
| 2 | 2 | 49 | Koło Gospodyń Wiejskich, | pasztet z królika | 
| 3 | 3 | 20 | Koło Gospodyń Wiejskich, Baranów | pasztet z królika pieczony | 
| 
 | 
 | 
 | grupa 3 - SZKOŁY | 
 | 
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 4 | Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów | pasztet leśny duszek | 
| 2 | 2 | 40 | Zespół Szkół nr 1, Ostrzeszów | pasztet bankietowy | 
| 3 | 3 | 13 | Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów | pasztet mojej babuni | 
| 
 | 
 | 
 | grupa 4 - OSOBY INDYWIDUALNE | 
 | 
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 9 | Barbara Grzyb, Siedlików | pasztet ze śliwką i gruszką | 
| 2 | 2 | 12 | Heflik Marek, Kochłowy | pasztet z kaczki z grzybami leśnymi | 
| 3 | 3 | 35 | Adam i Jacek Nowiccy, Potaśnia | pasztet siódme niebo | 
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| POTRAWY Z GĘSI | 
 | |||
| 
 | 
 | 
 | grupa 2 - OSOBY INDYWIDUALNE | 
 | 
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 17 | Nowak Katarzyna, Marydół | czernina | 
| 2 | 2 | 44 | Stefańska Marlena, Marydół | gęś z jabłkami | 
| 3 | 3 | 44 | Stefańska Marlena, Marydół | gęś faszerowana z kaszą gryczaną | 
| 
 | 
 | 
 | grupa 3 - SZKOŁY | 
 | 
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 22 | Zespól Szkół nr 3, Ostrzeszów | gęś z kaszą gryczaną | 
| 2 | 2 | 22 | Zespól Szkół nr 3, Ostrzeszów | pasztet z gęsi | 
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| 
 | 
 | 
 | ||
| WĘDLINY Z GĘSI | 
 | |||
| 
 | 
 | 
 | grupa 2 - OSOBY INDYWIDUALNE | 
 | 
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 17 | Nowak Katarzyna, Marydół | kiełbasa z gęsi | 
| 2 | 2 | 35 | Adam i Jacek Nowiccy, Potaśnia | ojcowska pasztetowa | 
| 
 | 
 
 
 | 
 | 
 | 
 | 
| KONKURS | 
 | 
 | ||
| EUROPASZTET | 
 | 
 | ||
| 
 | 
 | 
 | grupa 1 - SZKOŁY | 
 | 
| Lp. | miejsce | Kod prod. | zakład | za wyrób | 
| 1 | 1 | 23 | Stredna Zahradnicka Skola | pasztet p. Struckovej | 
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 







 
                 
                 
                 
                 
                 
                