W dniach 26-27 września odbył się kolejny już Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Prezentujemy listę laureatów.
Ostrzeszów, 26 września 2009 r.
PROTOKÓŁ Z OCENY
ZGŁOSZONYCH NA KONKURS PASZTETÓW I POTRAW Z GĘSI 
NA IV OGÓLNOPOLSKIM FESTIWALU PASZTETNIKÓW I POTRAW Z GĘSI.
W dniu 26 września 2009 r. w godz. 1300 – 1600 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi na IV Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników – Ostrzeszów 2009.
Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:
| Lp. | Imię i Nazwisko | Instytucja | 
| 1 | prof. dr hab. Włodzimierz Dolata | Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 2 | dr Jerzy Mróz | Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 3 | mgr inż. Andrzej Bobrowski | Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu | 
| 4 | dr Grzegorz Russak | Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie | 
| 5 | Witold Wróbel | Prezes Stowarzyszenia Rozwoju Rolnictwa i Wsi AGROUNIA w Poznaniu | 
| 6 | Mirosława Rzepecka | Kustosz Muzeum Regionalnego w Ostrzeszowie | 
| 7 | Romana Chojnacka | Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 8 | Jolanta Przytuła | Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| 9 | Celina Helbik | Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Warszawie | 
| 10 | prof. dr Ewa Łukaszewicz | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | 
| 11 | Maksencja Bestry | Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu | 
| 12 | Jacek Marcinkowski | Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w Poznaniu | 
| 13 | Aleksandra Suwlińska Katulska | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 
Stwierdzono, że łącznie na konkurs zgłoszono produkty w ilości:
- Pasztety - 29
- Potrawy z gęsi - 10
Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na:
- - przedsiębiorstwa i firmy branży mięsne
- - koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne,
- - szkoły,
- - osoby indywidualne.







 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
 
 
