Festiwal rozpoczął się korowodem dzieci z grupą teatralną „Locomotora” oraz Miejską Orkiestrą Dętą, a także  otwarciem Kiermaszu Produktów Tradycyjnych i Lokalnych, na którym można było między innymi  skosztować lokalnych specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich (KGW). Organizatorzy dla wszystkich dzieci  w wieku przedszkolnym przygotowali konkurs na najładniejszą gąskę przedszkolną, który został przeprowadzony na placu w trakcie wspólnej zabawy dzieci z włodarzami naszego powiatu. Podczas tegorocznego festiwalu tak jak w latach ubiegłych odbył się konkurs na najlepsze stoisko KGW oraz gotowanie z VIP –ami pod fachowym okiem Pana Sebastiana Gołębiewskiego. Szczególnym momentem podczas festiwalu było odsłonięcie kolejnej tablicy w jedynej w  Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej.  W tym roku odsłonięcia dokonał Pan Wojciech Modest Amaro, który jest znanym i cenionym kucharzem, a prowadzona przez niego restauracja otrzymała gwiazdkę przewodnika Michelin. Po odsłonięciu tablicy na scenie Pan Wojciech Modest Amaro wraz z Zbigniewem Kmieciem przeprowadzili gawędę o winie.  Podczas imprezy zostały wręczone także nagrody w konkursie na najlepszą nalewkę oraz odbyła się trzecia edycja zawodów kulinarnych  „Wielkopolskie smaki”. Dużą popularnością wśród wszystkich przybył cieszyła się Ostrzeszowska Kulinariada prowadzona przez Pana Karola Strasburgera. Dwie drużyny: wójtowie oraz wielebni odpowiadali na pytania związane z festiwalem. Nagrodę czek w wysokości 1000 zł został przekazany Ostrzeszowskim Amazonkom. Impreza zakończyła się występem zespołu ABBA IMITATION oraz fantastycznym pokazem sztucznych ogni.