Organizatorem centralnym tego wydarzenia jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski  Województwa Wielkopolskiego i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Poznaniu.

Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy 2013 roku zakwalifikowano 66 produktów. Wśród nich,  powiat ostrzeszowski , zaprezentował cztery produkty lokalne w nastepujących kategoriach:

1.       Produkty mleczne :

- PIECKI  - Pani Bożena Wysota Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Czajków

        2.    Produkty zbożowe:

             - CHLEB Z DYNI  - Pani Anna Smardz Koło Gospodyń Wiejskich  Gmina Czajków

       3.    Napoje alkoholowe:

            -  NALEWKA Z DZIURAWCA – Pani Mirona Polańska  Książenice, gmina Grabów nad Prosną

       4.  Produkty pochodzenia roślinnego –przetwory owocowe :

        -  DŻEM BORÓWKOWO – JABŁKOWY – Pani Mirona Polańska Książenice, gmina Grabów nad Prosną

Piecki okazały się najlepszym produktem i zajeły pierwsze miejsce w kategorii  produkty mleczne Pani Bożenie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w promowaniu lokalnych specjałów.