Otwarcia konferencji dokonała Pani senator Andżelika Możdżanowska. Po przywitaniu gości głos zabrał Pan Tomasz Włoszczowski, dyrektor Fundacji Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura, który zaprezentował  przykłady dobrych praktyk w zakresie  promocji, marki i dystrybucji produktu tradycyjnego i lokalnego.   

Kolejna prelekcja prowadzona przez Panią Izabellę Byszewską - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego dotyczyła obowiązujących przepisów higieniczno-sanitarnych i prawnych jakim podlega sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych. Następnie głos zabrali: Pan Karol Przybylak informując o tradycyjnych i nowoczesnych metodach sprzedaży oraz Pani Zofia Winawer omawiając tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we Wspólnej Polityce Rolnej. Polskie i europejskie systemy jakości żywności.

Ważną częścią konferencji było podpisanie Listów Intencyjnych pomiędzy Centrum Dziedzictwa Kulinarnego a przedstawicielami samorządów i  lokalnymi stowarzyszeniami, w tym Stowarzyszeniem „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”.