Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/public_html/core/lang.php on line 6

Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/public_html/core/lang.php on line 11
VII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi - Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”

Newsletter

E-mail
Zapisz Wypisz

VII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

W dniach 22-23 września w Ostrzeszowie odbył się VII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi.
W pierwszym dniu Festiwalu odbyły się konkursy na najlepszy pasztet i najlepszą potrawę z gęsi. Łącznie  do oceny zostały zgłoszone  42 potrawy.
A oto wyniki tegorocznych konkursów:
 
PASZTETY:
Przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki
1.                  Pensjonat "Maciejanka" Radosław Maciej - Pasztet z dziczyzny
2.                  GS "Samopomoc Chłopska" - Pasztet Wielkopolski
3.                  Pensjonat "Maciejanka" Radosław Maciej - Pasztet z królika "szampański"
 
Koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne
1.             KGW Olszyna - Pasztet z kury
2.             KGW Żydowo - Pasztet gęsi z borowikami
3.             KGW Szklarka Myślniewska- Pasztet na cieście garnirowany warzywami
Szkoły
1.                  ZS nr 2 Ostrzeszów – Rolnik
2.                  ZS nr 2 Ostrzeszów - Pasztet z gęsi z buraczkami
3.                  ZS nr 1 Ostrzeszów - Staropolski pasztet drobiowy
 
Potrawy z gęsi
Przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki
1.                  Wytwórnia Wędlin Nowe Miasto Lubawskie - Frasik z gęsi
2.                  Wytwórnia Wędlin Nowe Miasto Lubawskie - Kiełbasa z gęsi
 
Koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne
 
1.                  KGW Siedlików - Gęś po siedlikowsku z jesiennymi dodatkami
2.                  KGW Zajączki - Faszerowana gęś
3.                  KGW Żydowo - Pierś z gęsi nadziewana kaszą gryczaną z borowikami
 
Szkoły
 
1.    ZS nr 2 Ostrzeszów - Gęsie pipki z Kongresówki z grubą kaszą
 
Podstawowym konkursom towarzyszyły konkursy dodatkowe. Jednym z nich był konkurs na Europasztet, w którym nagrodzono:
za miejsce I - Liceum z Drohobycza - Pasztet Romana "Pingwiny w oceanie”
za miejsce II - Hotel APLAUS Litomyśl Czechy - Pasztet Aplaus
 
oraz konkurs na pasztet z benedyktynką:
miejsce I - Jacek Nowicki "Nowicki Naturalnie" - Złotnicki pasztet z benedyktynką
miejsce II - Dwór Ustronie - Pasztet z benedyktynką
miejsce III - Anna Konarska - Pasztet z żurawiną
 
Nagrodzono również najładniej prezentujące się potrawy w tegorocznych konkursach nagrody. Nagrody w tej dziedzinie zdobyli:
- Zespół Szkół nr 2 za pasztet Traktor
- Zespół Szkół nr 2 za Tort pasztetowy
- Liceum z Drohobycza za pasztet „ Pingwiny w oceanie”
- KGW Olszyna za pasztet z kury
 
W tym dniu odbył się również konkurs na najlepsze trunki regionalne. Zgłoszono 30 trunków. Laureatami w tej kategorii zostali:
 Najlepsza nalewka:
1. Jolanta Marchińska – Jerzynówka
2. Lucyna Krych - Nalewka z pigwowca
3. Hanna Komorowska - Cassis – czarna porzeczka
 Miodówka 
1. Jan Góra - Miodówka babci Władzi
Podpiwek
1. KGW Szklarka Myślniewska - Podpiwek
 
Drugi dzień  Festiwalu, któremu dopisywała piękna aura obfitował w atrakcje i konkursy. Od godziny 10.00 wszyscy mieszkańcy i przybyli goście mogli podziwiać sposób podania i wystroju oraz  degustować potrawy konkursowe z dnia poprzedniego. Degustacja odbywała się w Zespole Szkół Nr 2 .
O 11.30 w Kinoteatrze rozpoczęła się Gala Festiwalu, podczas której uroczyście wręczono dyplomy i nagrody wszystkim zwycięzcom. Podczas Gali i kiermaszu goście festiwalu mogli poznać maskotkę festiwalu, której debiut przygotowali na tą edycję organizatorzy. Maskotka cieszyła się zainteresowaniem nie tylko dzieci i znalazła się na setkach fotografii z tegorocznej imprezy. 
Po zakończeniu Gali na parkingu przy ul. Kaliskiej rozpoczął się Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Lokalnych.  Ważnym punktem programu było oficjalne otwarcie jedynej w Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Parku im. Jana Pawła II w Ostrzeszowie. W Alei znalazły się  tabliczki osób, które mają wybitne osiągnięcia w dziedzinie kulinarnej. W ramach tegorocznego festiwalu organizatorzy zapewnili liczne konkursy dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Przedszkolaki maszerujące w towarzystwie orkiestry dętej w korowodzie ulicami miasta zaprezentowały się w konkursie na najładniejszą pszczółkę przedszkolną. Decyzją kapituły pierwsze miejsce zajęła Aleksandra Krawczyk. Drużyny uczniów szkół podstawowych zmierzyły się  konkursie „Wielkopolskie Smaki” odpowiadając na pytania o tematyce kulinarnej oraz przygotowując „szagówki”. Zwyciężyła reprezentacja Szkoły Podstawowej nr 3 im. św. Dominika Savio w Ostrzeszowie. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się widowiskowy konkurs na najładniej przebraną gęś. Malownicze stroje dumnie paradujących gąsek pod okiem pastuszka dodały uroku barwnemu festiwalowi. Decyzją kapituły pierwsze miejsce zajęła gąska pani Zofii Cieślak. Tłumy przyciągały zapachy i smaki płynące ze stoisk Kół Gospodyń Wiejskich. Malownicze stoiska przygotowane z wielkim zaangażowaniem mieszkańców poszczególnych miejscowości budziły zasłużone zainteresowanie. Najładniejszym stoiskiem decyzją Kapituły zostało wybrane stoisko KGW Szklarka Myślniewska, a za najładniejsze stoisko regionalne wybrane przez mieszkańców uznano stoisko KGW Zajączki. Naszym zdaniem wszystkie stoiska zasłużyły na szczególne słowa uznania i dlatego wszystkie zostały nagrodzone. Licznie przybyli też wystawcy stoisk regionalnych. Można było posmakować tradycyjnych wędlin, serów, miodów, nalewek i wielu innych smakołyków. W związku z tematyką kulinarną pojawiło się stoisko słynnej fabryki Emalia z Olkusza, która również była fundatorem wielu nagród festiwalowych.
W organizację festiwalu włączyła się także Agencja Rynku Rolnego Oddział Poznań przygotowując wykład nt. młodej polskiej gęsi owsianej, fundując nagrody i dyplomy uznania za zaangażowanie w działalność na rzecz dziedzictwa kulinarnego.
 Imprezie towarzyszyły występy na scenie przygotowanej nieodpłatnie przez ostrzeszowska firmę Plettac Bis. Specjalnie dla najmłodszych przyjechały i wystąpiły bajkowe Smerfy natomiast dorośli mogli posłuchać koncertu akordeonistów oraz znakomitego ostrzeszowskiego zespołu „Wielebny Blues Band”.
Podczas trwania festiwalu można było również obserwować toczące się na żywo na dodatkowej scenie warsztaty kulinarne i pokazy gotowania prowadzone przez Pana Sebastiana Gołębiewskiego. Drużyny biorące udział w warsztatach przygotowały smakowite potrawy z gęsi.
 
Dziękując
patronom honorowym: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Prezes Agencji Rynku Rolnego.
współorganizatorom: Urząd Miasta i Gminy Ostrzeszów , Starostwo Powiatowe, Ostrzeszowskie Centrum Kultury im. Antoniego Serbeńskiego, Stowarzyszenie Ostrzeszowskie Centrum Przedsiębiorczości, Zespół Szkół nr 2 w Ostrzeszowie, Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi;
sponsorom: WWŻ PROFI Sp. z o.o. S.K.A, DROP S.A, AMI Irena i Marek Aksamscy Spółka Jawna, Plettac Bis, Akme Sp.zo.o., Reprodukcyjna Ferma Gęsi G.M. Sembereccy, Tasomix, Emalia Olkusz, Polska Akademia Smaku, SBL Kepno;
oraz mediom, które objęły nasz festiwal patronatem medialnym: TVP Poznań, TV Proart, Radio Merkury, Twój Puls Tygodnia, Radio Centrum, Radio SUD, Kuchnia +, Top Agrar, Tygodnik Rolniczy, Gospodarz.pl, Papaja.pl.  
zapraszamy na kolejną edycję festiwalu w dniach 14-15 września 2013 roku.

Stronę odwiedziło: 83587 osób.